Otto Kapasen puhelin soi aprillipäivänä. Pilaksi luultu puhelu johti työsuhteeseen, jossa Kapanen viihtyy edelleen.
Otto Kapanen, 24, opiskeli viimeistä vuotta Metropoliassa tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi, kun hän törmäsi Rambollin kesätyöilmoitukseen. Ramboll etsi sovelluskehittäjää kehittämään Circle-ohjelmaa. Kapanen lähetti hakemuksen ja jäi odottamaan vastausta.
– Rekrytoija soitti minulle aprillipäivänä. Luulin ensin, että kyseessä on pila, kun minut pyydettiin haastatteluun, Kapanen kertoo.
Haastattelu oli jo seuraavalla viikolla. Kapasta pyydettiin esittelemään Teamsin välityksellä jokin aiempi työnäyte. Hän esitteli kaksi tekemäänsä nettisivua. Haastattelu jännitti aluksi, mutta hyvä ilmapiiri ja mukavan oloiset ihmiset rentouttivat tunnelman nopeasti.
– Haastattelu oli enemmänkin rentoa jutustelua kuin perinteinen haastattelu, jossa työnhakijaa kuulustellaan ja kirjoitellaan muistiinpanoja, Kapanen sanoo.
Muutaman päivän kuluttua haastattelusta hän sai tietää tulleensa valituksi.
– Puhelussa sovimme, milloin aloitan ja sain sähköpostiini perustietoja tulevasta työpaikastani. Ensimmäinen työpäiväni Espoossa oli perehtymistä. Tapasin esihenkilöni, sain työvälineet ja tutustuin työpaikkaani.
Oikeat työt pääsi aloittamaan heti, kun perusasasiat työpaikasta oli käyty läpi ja kehitysympäristöt asennettu. Kapanen tutustui kehittäjätiimiin ja solahti helposti osaksi työyhteisöä. Tutustumisessa auttoi erityisesti kehittäjien omat päivittäiset ”devauskahvit” sekä Circle-yksikön tiimipäivä, jota vietettiin pakohuonepelien ja hyvän ruoan merkeissä.
Myös kehittäjien tapa työskennellä tuntui omalta. Circlen kehitystiimi työskentelee ketteriä kehitysmenetelmiä käyttäen, eli tehtävät on tiketöity ja ne jaetaan kehittäjien kesken. Tämän jälkeen sovelluskehittäjät ratkovat niitä kahden viikon mittaisen sprintin aikana, jonka jälkeen ne käydään yhdessä läpi ja sykli alkaa taas alusta. Tiimissä saa helposti tukea ja apua kollegoilta.
– Sain ensimmäisenä työtehtävänäni tiketin, jossa piti tehdä muutoksia lähes jokaiseen frontin tiedostoon. Tiketti oli laaja ja sen tekeminen kesti kauan, mutta aikaa sai niin paljon kuin tarvitsi. Oli kuitenkin hyvä aloittaa tällaisella tiketillä, koska sen ansiosta pääsin heti sisään Circlen koodiin ja näin missä mikäkin tapahtuu, Kapanen kuvailee ensimmäistä työtehtäväänsä.
Työn tullessa tutuksi vastuu kasvoi. Tikettejä saa toivoa oman kiinnostuksen ja osaamisen mukaan ja näin työtehtävät pysyvät riittävän haastavina edelleen, kun työsuhde on vakinaistettu ja taidot ovat karttuneet. Tähänastisista mielenkiintoisimmaksi työtehtäväkseen Kapanen mainitsee kokonaisen plaseeraussovelluksen kehittämisen AYY:n järjestämään Teekkarius 150 -juhlaan, jonka pääyhteistyökumppani Ramboll oli.
– Vastuun saaminen kokonaisesta sovelluksesta motivoi ja kertoi luottamuksesta taitojani kohtaan. Sain aloittaa nollasta ja päättää itse, mitä kehitysmenetelmiä käytän. Se oli todella mielenkiintoinen projekti, Kapanen kertoo.
Rambollin Circle-tiimiä kesätyöpaikkana Kapanen suosittelee ihmisille, joilla on loogista päättelykykyä ja omatoimisuutta. Jos on päässyt opiskelemaan koodaamista, on jo edellytykset pärjätä tehtävässä, koska tiimiläisten työssäoppimiseen panostetaan. Tiimissä pärjäävät niin seuralliset ekstrovertit kuin etätyössä viihtyvät introvertitkin. Koodariopiskelijoille Kapanen suosittelee Rambollia työpaikkana, vaikkei ymmärtäisi rakennusalasta mitään.
– Ramboll on moderni työpaikka ja meillä Circle-tiimissä on avoin ilmapiiri. Täällä autetaan mieluusti muita ja iloitaan toisten onnistumisista, Kapanen päättää.
Rambollin avoimet kesätyöpaikat on julkaistu. Circle-tiimi etsii joukkoonsa tulevaa Full Stack -ohjelmistokehittäjää. Lue lisää ja hae paikkaa täältä!