”Kiitos mielenkiinnostanne osaamistani kohtaan. Valitettavasti valintani ei kohdistunut tällä kertaa teihin”
Tällaisiin viesteihin voi varautua tulevaisuudessa, jos yrityksen kesärekrytointi hoidetaan vasemmalla kädellä tänään. Epäonnistuneen hakijakokemuksen kaiku jää soimaan pitkään. Mielikuva yrityksestä alkaa muodostua jo työpaikkailmoituksen ensimmäisiä rivejä tavatessa. Parhaimmillaan työ voi olla elämään merkitystä tuova voimavara ja töihin houkutellaan kilpailukykyisellä palkalla, aidolla välittämisellä ja hyvillä työoloilla. Toisinaan yritys kannibalisoi oman työnantajapotentiaalinsa heti alussa huonolla kommunikoinnilla.
Mistä sitten hyvä hakijakokemus kumpuaa? Kulttuurista. Kesätöiden hakeminen on merkittävä asia nuoren elämässä. Kuvittele tilanne, jossa olet panostanut valtavasti hakemukseen, jännittänyt sen lähettämistä ja jäänyt lopulta kokonaan ilman vastausta. Vailla aiempaa kokemusta voi helposti tulkita itsensä niin huonoksi hakijaksi, ettei ole edes vastauksen arvoinen.
Seuraavaksi kuvittele tilanne, jossa lähettämästäsi hakemuksesta kiitetään ja saat väliaikatietoja rekrytoinnin vaiheista. Jos et tule valituksi, saat perustelut ja mahdollisesti neuvoja tuleviin hakuihin. Sinulle tarjotaan mahdollisuutta ottaa yhteyttä, jos kysyttävää jäi. Todennäköisesti tällaisen yrityksen ovi raavitaan lastuiksi tulevaisuudessa töihin haluavien toimesta.
Hyvä työnantajamielikuva ei riipu vain siitä, miten yritys panostaa somekanaviin ja tyhy-päiviin. Työnantajamielikuva on se, millainen tunne yrityksestä jää jokaisen sitä edustavan henkilön kohtaamisesta. Paljon siitä kertoo yrityksen työntekijöiden lisäksi myös he, jotka eivät tulleet valituiksi.
Avasimme ennen joulua sovelluskehittäjän kesätyöpaikan. Toiveenamme oli saada kymmenen hakemusta, joista voisimme valita ehdokkaan, jonka kanssa toiveet ja odotukset kohtaavat. Hakemuksia tuli lähes 300.
Työnantajan näkökulmasta tilanteen olisi voinut kuvitella olevan ihanteellinen. Lahjakkaita ja motivoituneita työntekijöitä, joiden laskemiseksi ei riitä sormet ja varpaat edes moneen kertaan. Valitettavasti totuus oli toinen. Kolmensadan cv:n ja hakemuksen läpikäyminen start-upin miehityksellä vei kauemmin kuin osasimme kuvitella. Lähetimme väliaikatietoja sähköpostilla ja vastasimme kyselyihin. Jos joku on nähnyt vaivaa kirjoittaakseen meille hakemuksen, vähintä mitä voimme tehdä, on lukea se huolella.
Valitettavasti pystyimme nostamaan paikkojen määrän yhdestä vain kolmeen. Meille olisi kelvannut vaikka kymmenen innokasta ja osaavaa sovelluskehittäjää. Meille vastuullisuus on kuitenkin tärkeä arvo ja haluamme elää sen todeksi. Kesätyöntekijöitä valitessamme mietimme, mitä annettavaa meillä on juuri heille ja varmistimme, että senioritason sovelluskehittäjillä riittää varmasti resursseja heidän opastamiseensa. Syy kielteiselle vastaukselle ei siis ollut hakijan taso, vaan halumme pitää huolta jokaisesta työyhteisömme jäsenestä.
Hylkääminen on aina vaikeaa niin hakijalle kuin työnantajallekin. Sen voi kuitenkin tehdä arvostaen ja toista huomioiden. Opetamme samalla, miten työelämässä toimitaan ja millaista kohtelua voi odottaa. Toivomme, että tällä kertaa ilman kesätyöpaikkaa jääneet hakevat meille tulevaisuudessa. Kesätyöhön valittuihin sovelluskehittäjiin tulemme panostamaan läpi kesän niin, että he saavat meiltä tukea, kokemusta ja oppia vähintään sen edestä, mitä he itse tuovat työyhteisöömme. Haluamme rakentaa hyvää työkulttuuria vuosien päähän. Tämän päivän kesätyöntekijät ovat tulevaisuuden johtajia.
Tutustu Rambollin avoimiin työpaikkoihin täällä!